September 04, 2009
Last Saturday we launched a sold-out event for 200 people at the Danish Design Center. We showed 15 clips from Hollywood movies, YouTube films and music videos and related them to the climate challenge, innovation and new design solutions. It was a great and interesting experience. The medium – mixing speeches with movie clips from famous movies – is soemthing we will make sure to investige and explore more in our future work in Social Action.
We got the Danish actor, Jesper Lohmann, to introduce each clip with a statement about the climate that we had written.
Just before the intermission break – after the first 8 movie clips – we were afraid that people would leave. But after the whole event was done, we were told by several people that they were really touched by what they had seen.
Jesper also told us in the intermission break that he too was moved by the event.
After the event we asked people in plenum if they had any questions. No one said anything. Then we asked if any of the shown movie clip had made any immediate impressions. No one said anything.
After the somewhat awkward Q&A, when we hanging out in the bar, a kind lady approached us. She said, ‘Guys, it’s no so much about what questions we had to you after having seen what we had seen. It’s more about what questions we are going to ask ourselves.’
We thought that was a beautiful way of describing the intention of the evening.
If you are interested to get a presentation similar to the one we gave at the Danish Design Center, please contact tobias@socialaction.dk.
– – – – – –
Read the introduction made by Social Action before Jesper Lohmann was introduced and the clips were shown:
– – – – – –
Aftenen i aften er et eksperiment som ligger mellem fri fantasi og virkelighed.
Det er en aften der fejrer filmmediets evne til at kommunikere følelser på samme tid som aftenen fejre evnen til at drømme og evnen til at blive inspireret. Sidst men ikke mindst er det et abstrakt og nærmest sjovt/psykologsi forsøg på at lave et ‘call to action’ blandt de fremmødte for at skabe nye klima-løsninger.
Idéen bag aftenen opstod i biografen. Mange mennesker har måske oplevet, at de i biografen kan se og føle nogle af de følelser og udfordringer, som er så svære at snakke om ude i den virkelige verden. Det er dén evne som filmmediet har, som vi gerne vil lege med i aften.
I Social Action arbejder vi dagligt med klima- og miljøudfordringer fra et innovations- og socialtvidenskabeligt perspektiv, og vi kan derfor ikke, når vi sidder i biografen, lade være med at tænke klima ind i de film vi ser.
Vi er ude efter at skabe mange følelser i aften. Både følelsen af inspiration og desperationen vil vi prove at få aktivt i spil. Og ikke mindst følelsen der bedst kan beskrives som smilet.
Om det lykkes at skabe de følelser hos os I aften, er et åbent spørgsmål.
Følelserne skal bruges til gavn for et fælles mål: at skabe klimarigtige løsninger, produkter og services. Om det lykkes, er hvad eksperimentet handler om i aften.
Aftenen i aften handler om at skabe nye billeder i vores hoveder.
Om aftenen viser sig som i succes i Social Actions øjne, vil vise sig hvis bare en enkelt af jer her i lokalet om nogle dage eller om nogle uger eller om nogle måneder vil bruge nogle af de billeder i har set her i aften som en ny reference-ramme til at argumentere inde i jer selv – eller over for andre – om hvorvidt i skal lave en klima-indsats.
Det kan enten være når i står i supermarkedet og udvælger indkøbsvarer, eller når i skal igangsætte nye initiativer eller nye produkter på jeres arbejdsplads. Hvis nogle af de billeder i vil se, er billeder i vil bruge som personlige hukommelseskort som fordre til aktion i jeres hverdag, så er succesen for i aften i hus.
Nu vil fortælle lidt om spillets regler i aften:
Det I vil udsættes for, når vi om lidt går i gang, er en gennemgang af korte filmklip, som kan skabe nye perspektiver og pointer om klimaudfordringen. Klippene stammer fra Hollywood-film, YouTube klip og musikvideoer. Til hvert klip hører der sig en pointe. Pointen vil blive læst op før i ser filmklippet. Det er pointer, som vi tænkte på, da vi så filmklippet. De oplæste pointer vil altså henvise til det tilhørende filmklip, set gennem en klima-linse.
Det skal for god ordens skyld siges, at de oplæste pointer på overfladen intet har med filmklippene at gøre. Filmen har intet med klima at gøre overhovedet. Men det er heri, at eksperimentet bliver interessant og nyt for os allesammen i aften.
Nogle klip vil måske skabe mening for jer, mens andre vil flyve hen over hovedet på jer, og i vil tænke, “hvorfor var det lige, at vi sku se dét klip?” Men den forventningsafstemning afklaret, og med at give jer forvisningen om at hele aftenen er planlagt med et glimt i øjet, håber jeg at i vil nyde denne aften i filmens, inspirationens og klimaløsningernes tegn.